Rasittaako taloyhtiölaina talouttasi ja haluaisit ehkä maksaa lainaosuutesi pois? (Toukokuu 2024)

Taloyhtiölainojen korot ovat joskus korkeammat, kun mitä osakas joutuisi omasta lainastaan pankilleen korkoja maksamaan. Usein myös lainaosuus on pienentynyt vuosien varrella ja osakkaalla olisi nyt mahdollisuus maksaa oma lainaosuutensa pois ja näin saada oma huoneistonsa valattomaksi, vaikka alunalkujaan osakas olisikin valinnut maksavansa lainan pois rahoitusvastikkeella.

Korkotason nousu on vaikuttanut monen henkilön talouden suunnitteluun. Korkotason nousu usein nostaa rahoitusvastiketta ja siksikin lainaosuuden poismaksu voi olla houkuttelevaa. Yhä useammat ovat kysyneet mahdollisuutta maksaa oma osuus yhtiölainasta pois. Tämä on ilman muuta mahdollista. Osa pankeista veloittaa satasia nk. ylimääräisestä lyhennyksestä, mutta osa pankeista ei kovin suurta summaa veloita ja näin kokonaissäästö saattaa olla merkittävä.

Mikäli haluat päästä eroon kuukausittaisesta rahoitusvastikkeesta ja suorittaa lainaosuutesi pois. Kysy isännöitsijältä eli meiltä lisätietoa; miten voit maksaa ja milloin. Selvitä oma rahatilanteesi, riittävätkö ehkä käteis- tai tilivarasi lainasumman maksuun? Jos tarvitset luottoa toisaalta esim. pankistasi, selvitä luotto valmiiksi. Tämän jälkeen ilmoitat isännöitsijälle, minkä lainan haluat maksaa pois. Laskemme sinulle tarkan summan ja kerromme taloyhtiösi pankin käytänteet ja näistä muodostuvat kulut. Sen jälkeen voit tehdä päätöksesi ja kun olet koko lainaosuutesi maksanut, pienenee vastikemaksusi tuon lainan kuukausierän verran.

Pankkien asiantuntijat ovat sitä mieltä, että omissa nimissä oleva luotto on taloyhtiön lainaa joustavampi ja usein myös edullisempi vaihtoehto.