Tuoksuuko kylpyhuoneesi raikkaalta ja näyttääkö lattiakaivo puhtaalta? (Toukokuu 2021)

Saat raikkaan tuoksun ja hyvän mielen, kun puhdistat altaiden alla olevat hajulukot (se mutkikas osa altaan alla). Helppo tapa ehkäistä tukoksia on lirauttaa altaaseen vähäinen määrä viemärinavausainetta ja kun se on vaikuttanut, pestä ja huuhdella lopuksi allas hyvän tuoksuisella puhdistusaineella. Tämä puhdistus kannattaa tehdä vähintään kerran, mielellään parikin kertaa, vuodessa. Näin hajulukot pysyvät puhtaina ja toimintakuntoisina.

Jos viemärisi on tukossa, vesi poistuu vain hitaasti tai jos epämiellyttävää hajua ilmenee, saattaa putkessa olla tukos. Jos tuntuu siltä, että jotakin pitää ”ruuvata auki”, kutsu paikalle huoltomies. Hajulukon avaaminen vaatii osaamista ja jos olet epävarma, kutsu mieluummin huoltoyhtiö, kuin että asiasta aiheutuisi vahinkoa. Sitä paitsi hajulukossa on vettä, varaudu ainakin siihen, että laitat astian alle, ennen kuin ruuvaat osia irti… Jos olet näppärä, selviät hommasta itsekin – varmistu kuitenkin, että saat kaikki tiivisteet, ym. talteen ja takaisin.

Lattiakaivo on toinen kohta märkätiloissa, joka saattaa tukkeutua ja kerätä sisäänsä epämiellyttäväksi mustaksi töhnäksi ja pahanhajuiseksi (ja näköiseksi) muuttuvaa ainesta. Lattiakaivo kannattaa puhdistaa riittävän usein, ennen tukoksia!

Ota esille kunnon kumihanskat, varaa viereesi astia tai roskapussi mainitulle ”töhnälle”, hiuksille ja muulle ”kiintoainekselle”. Nosta ritilä ylös, käytä apuna vaikka lusikan kahvaosaa. Varo kuitenkin, ettei ritilä, tai mikään muukaan, rikkoudu! Poista roskat, kaada vettä kaivoon ja laita mukaan jotakin desinfioivaa puhdistusainetta. Vanha, roskikseen joutava, tiskiharja voi olla hyvä apuväline. Puhdista viemärikaivo kunnolla, aseta pesty ritilä paikoilleen ja nauti puhtaasta tilasta. Vie samoin tein roskat roskikseen.

Mikään ei estä sinua putsaamasta vaikka koko kylppäriä tai tehoputsaamaan allasta ja pintoja samalla.

Jos aiot olla kesällä pidempään poissa asunnostasi, on vaarana, että nämä viemärin hajulukot kuivuvat ja vesi haihtuu. Tuolloin viemärin haju tulvahtaa huoneistoosi ja kun palaat kotiisi, siellä on epämiellyttävä haisu. Voit ehkäistä tätä laittamalla pari lusikallista ruokaöljyä puhtaaseen viemäriisi. Öljy muodostaa veden pintaan kerroksen, joka estää vettä haihtumasta. Näin hajut pysyvät paremmin viemärissä ja vesi säilyy ”altaiden mutkissa”.

Kun olet putsannut viemärisi, varmista myös asuntosi palovaroittimesi patterit ja palovaroittimen toiminta muutoinkin.

Jos jokin asia epäilyttää, kannattaa olla yhteydessä huoltoyhtiöön!