Ensimmäiset EF Isännöinnin yhtiöt on siirretty huoneistotietojärjestelmään (Lokakuu 2020)

EF Isännöinti on siirtänyt ensimmäiset yhtiönsä Manmittauslaitoksen ylläpitämään sähköiseen huoneistotietojärjestelmään.

Sähköiseen huoneistotietojärjestelmään siirtyminen tarkoittaa, että:


• Omistajan tulee muuttaa osakekirja sähköiseksi 10 vuoden kuluttua osakeluettelon siirrosta tai kun asunto myydään. Välittömiä toimenpiteitä ei siis vaadita. Osakekirjan muuttaminen sähköiseksi tapahtuu hakemalla omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Jos osakekirja on pankissa lainan vakuutena, pankki voi hakea omistuksen rekisteröintiä omistajan puolesta. Jos osakas on myymässä asuntoaan, hän voi pyytää kiinteistövälittäjää avustamaan osakekirjan muuttamisessa sähköiseksi. Jos osakkeen omistaja haluaa tehdä prosessin itse: ohjeita löytyy Maanmittauslaitoksen internet-sivuilta tai asiakaspalvelupuhelimesta +358 295301110 (pvm/mpm) tai sähköpostitse asiakaspalvelu@maanmittauslaitos.fi -osoitteesta.


• Jatkossa osakeomistukseen liittyvät muutokset ilmoitetaan suoraan Maanmittauslaitokselle.


• Isännöitsijä ja taloyhtiö saavat jatkossa osakkaiden tiedot ja yhteystiedot Maanmittauslaitokselta, joten omistajan tulee huolehtia, että yhteystiedot ovat ajantasalla Maanmittauslaitoksella. Siirtohetkellä ne ovat samat kuin osoite väestötietojärjestelmässä.


• Osallistumisoikeus yhtiökokoukseen lakkaa, mikäli osakekirjaa ei ole muutettu sähköiseksi 10 vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta huoneistotietojärjestelmään.

• EF Isännöinti ylläpitää edelleen talonkirjaa eli asukasluetteloa. (Asukkaiden tietoja tarvitaan esimerkiksi asunnon huoltoon liittyvistä käynneistä sopimiseksi, avattaessa ovi avaimen unohtuessa sisälle, jne.) Talonkirjassa on myös tietoja esim. lemmikeistä ja autopaikoista, joita huoneistotietojärjestelmässä ei ole. Osakkeen omistajaa pyydetään ilmoittamaan omat ja vuokralasensa tiedot aina välittömästi EF isännöinnille. Ilmoituksen voi tehdä kätevästi verkkolomakkeella


• Osakekirjan muuttamisen sähköiseksi voi tehdä milloin vain, vaikka asialla ei olekaan välitöntä kiirettä


• Lisätietoja huoneistotietojärjestelmästä saa internet -sivuilta https://osakehuoneistorekisteri.fi/