Grilli kuumaksi ja paljuun – entä naapurit? (Kesäkuu 2022)

Kesä on tullut ja grillikausi alkaa olla kuumimmillaan. Jos piha-alue on osakkaan hallinnassa, niin grillaaminen on sallittua. Parvekkeellakin saa grillata. Avotulen teko sensijaan ei ole sallittua ja naapurit kannattaa aina ottaa huomioon. Mikäli piha-alue on yhtiön hallinnassa, niin tilanne on kimurantimpi. Toisaalta usein on niin, että yhtiöissä sallitaan kohtalaisen paljon ”oman asunnon edustalla”, kunhan siitä ei aiheudu häiriötä.

On kuitenkin muistettava, että yhtiö, eli yhtiön hallitus voi määrätä omista alueistaan ja siitä, mitä niillä saa tehdä ja mitä ei. Erityisesti, jos ongelmia tulee, seuraa usein kieltoja.

Jos mietit grillaamista, niin valitse turvallinen grilli. Sähkö- tai kaasugrilli on hyvä valinta. Ole huolellinen kaasun kanssa. Älä säilytä pulloa auringossa. Pullon pintalämpötila ei saa nousta yli +40 asteen lämpötilaan. Varmistu myös sähköjohtojen turvallisuudesta. Kertakäyttögrilli sen sijaan ei ole vaihtoehto, ei missään tapauksessa ainakaan, jos asut kerrostalossa, sillä se rinnastetaan avotuleen.

Ole huolellinen grillatessasi. Varmistu, ettei tekemisestä aiheudu vaaraa ihmisille, eläimille eikä rakennuksille. Varaa käden ulottuville varmuuden varalta sammutuspeitto ja/tai sammutin. Varmistu, että grillihansikkaasi ja muut vaatteet tai asusteet eivät ole herkästi syttyvää materiaalia.

Muista, että naapurisi ei välttämättä ihastu grillisi aiheuttamista tuoksuista ja savuista eikä grillaamisen muustakaan ihanuudesta. Ota siis hänet huomioon, jotta saat grillata seuraavallakin kerralla rauhassa. Siisti jälkesi ja kerro seurueellesi, että grillaaminen on kivaa myös ilman erityisen kovaäänistä elämää. On myös hyvä informoida naapureitasi etukäteen, jos aiotte kokoontua grillin ääreen isommalla joukolla tai jos pidätte oikein grillibileet.

Mikäli naapurisi grillaa ja sinä et – anna naapurin grillata. Jos haittaa aiheutuisi kohtuuttomasti, käy kohteliaasti kertomassa tämä naapurillesi. Muutoinkin, jos häiriötä on, kannattaa ensin pyrkiä ilmaisemaan asia häiriön aiheuttajalle. Hallitus tai isännöitsijä tuskin tulevat paikalle kuitenkaan, joten on parasta koettaa päästä sopuun paikan päällä. Mikäli meno äityy pahaksi, on soitettava 112:sta apua.

Entä sitten palju: paljuun tarvitset aina yhtiön luvan. Myös terassin rakentaminen vaatii yhtiön hallitukselta luvan, samoin kuin piha-alueen aitaaminen, ym. rakentaminen. Yhtiön hallitus pyrkii huolehtimaan siitä, että kaikilla yhtiössä asuvilla on mukavaa ja että osakkaita kohdellaan yhdenvertaisesti. Mikäli asia mietityttää, voit kysyä neuvoa isännöitsijältä.

Hyviä grillaushetkiä ja aurinkoista kesää!